Pilates İle Kilo Verebilir Miyim?

Pilates İle Kilo Verebilir Miyim?

 

Verebilirsin.

Evet, pilatesle kilo verebilirsin. Bunu duymak istediğini biliyorum, tadını çıkar!

 

Ama sana bir haberim var, pilatessiz de kilo verebilirsin.

 

Yok ben pilatesle kilo vermek istiyorum diyorsan tamam, onu konuşalım.

Evet, pilatese başlayarak kilo vermeye de başlayabilirsin.

Ama aynı gün  sağlıklı beslenmeye, uyku düzeni ayarlamalarına, cardio egzersizlerine, meditasyona ve daha pek çok yaşam düzenlemesine de başlayarak J

Çünkü sana kilo verdiren pilates veya başka bir şey değil, nasıl beslendiğin ve nasıl yaşadığındır.

 

Pilates; “nasıl yaşadığın” başlığının altında hatırı sayılır bir yere sahiptir.

Çünkü pilates nasıl yaşadığın ve yaş aldıkça nasıl yaşayacağın noktasında ciddi bir belirleyicidir.

Pilates kas ve iskelet sistemini hizaya sokar, güçlendirir, sana günlük yaşantında enerji, dinçlik ve hareket özgürlüğü katar. Seni çeşitli ağrılarından azad eder. Yaşam kaliteni, uyku kaliteni, uyanma kaliteni düzenler. Sinir sistemine, solunum sistemine, dolaşım sistemine, hatta sindirim ve üreme sistemine öpücükler kondurur, her birinin kulaklarının arkasına kır çiçekleri takar. Tüm bunların total sonucu olarak postürünü, yani duruşunu değiştirir. Özgüvenli, sağlıklı ve fit bir görünüme kavuşturur.

 

Fit görünümle kast edilen Kardashian bel/popo ölçüsü veya Victoria’s Secret modellerinin iç bacak oyuntusu değildir, bunu netleştirelim ama.. “Fit” İngilizce kökenli bir sözcük olup, sözlük anlamı “uygun”dur. Yani fit olmak, uygun olmak anlamına gelir. Fit kelimesinin ikincil karşılığı ise “zinde” sözcüğüdür.

Yani toparlarsak fit olmanın karşılığı için “uygun ve zinde olmak” diyebilir miyiz? Bence deriz ve demeliyiz. Zinde, hareketsel ve enerjisel olarak yaşamı kısıtsız biçimde sürdürebilir durumdaki kişinin kendisini rahat ve hedeflediğine UYGUN hissettiği formdur fit görünüm. Yani fit görünüm de aslında kişiye özeldir. Çağın, sosyal medyanın veya güncelin belirlediği ortak bir form haline gelmesine izin vermemek lazım.

 

Pilatesin peşinde olduğu “fit” yani “uygun” görünüm ise öncelikle sağlıklı postürdür. Omurganın ve eklemlerin yer çekimine karşı doğru anatomik ayarlarda bizi ayakta tutması, oturtması ve hareket ettirmesi diye düşünebiliriz sağlıklı postürü.

Sağlıklı postür, sağlıklı yaşam sürebilmeye “uygun”dur.

Diğer yandan pilates egzersizleri derindeki kaslarımıza ulaşabilmesi sayesinde derinden bir kuvvetlenmeyle birlikte kuvvetlenen bölgelerde sıkılaşma ve toparlanmayı da sağlar ki postürden daha fazla bunun peşinde olduğunu biliyorum sevgili okuyucu J

Fakat amaç kilo vermekse, tartıda büyük eksilerin peşindeysen pilates seni kesmez.

 

Kilo verme matematiğinin olmazsa olmazı kalori açığı oluşturmak.

Gün içerisinde ve uykudayken vücudundaki tüm sistemlerin (dolaşım, sindirimi sinir, solunum, vb) işlerini yapmak için enerji harcarlar. Buna bazal metabolizma deriz. Bu yüzden sen bütün gün hiçbir şey yapmadan otursan da enerji harcarsın. Bazal metabolizma hızı, yani durup dururken kaç kalori yakacağımız yaşa, cinsiyete, metabolik faktörlere göre kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

 

Diyelim ki sen durup dururken günde 10 birim enerji yakıyorsun. 10 birim de enerji alıyorsun yediklerinden. Başa baş gidersin. Olduğun kiloyu kısa vadede korursun. (Çünkü uzun vadede, durup durmanın genel sağlığına etkileri pek iyi olmayacak, bu da sağlık problemlerini, sağlık problemleri de kilo problemlerini çağıracaktır)

 

Günde 10 birim kalori alırken “durup durmayayım, günde 2 birim de kalori yakayım” dersen 12 birim yakmış olursun, 12-10=2 birim kalori açığı sana  kilo kaybı olarak döner.

 

Aldığın o 10 birim kaloriyi daha düşük kalorili beslenerek aynı senaryoda 8 birime düşürürsen 12-8=4 birim kalori açığı sana daha fazla kilo kaybı olarak döner.

 

Kilo kaybetmek için yaktığın kaloriyi aldığın kaloriden fazla tutmak temel kuralsa da bu süreci sağlıklı ve sürdürülebillir bir şekilde yönetmek için kaloriyi hangi besin kaynaklarından aldığın ve hangi aktivitelerde harcadığın, sana ve sağlık durumuna uygunluğu ayrıca planlanması gerekir.

 

Bedenimiz gün içerisindeki her aktivitemizi gerçekleştirmek için enerji kullanır. Aslında basitçe düşünürsek konuşurken bile yağ yakarız. Fakat kilo kaybetme peşindeysek konuşmaktan çok daha fazlasını yaparak daha büyük kaloriler harcamamız gerekir.

Hedeflenen kilo kaybına, bireyin sağlık durumuna, yaşına, hatta karakteri ve neyle motive olduğuna göre oluşturulacak egzersiz sistemi planlaması önemlidir.

 

Eğer vücutta stoktaki yağ oranı yüksekse sabrı yitirmeden, yılmadan tatmin edici sonuçlar almak için “cardio” diye etiketleyebileceğimiz yağ yakıcı nitelikteki egzersizleri tercih ederiz.  Yani tempolu yürüyüş, koşu, fonksiyonel antrenman, kick boks, power plate, ems gibi nabzı sağlıklı aralıkta yüksek tuttuğumuz, en basit anlatımıyla nefes nefese bırakan egzersiz sistemleri…

 

Fark edebileceğiniz gibi saydıklarım arasında pilates yok, çünkü pilates daha sakin nabız aralığında kuvvet ve esneklik öncelikli uygulanır.

Yine başa döner ve pilates kilo verdirir mi dersek, konuşmak bile kilo verdirdiğine göre elbette pilates de verdirir.

Fakat pilatesin öncelikli işi ve amacı kilo kontrolü değildir. Aktif yağ yakımı sağlayan egzersizlerle birlikte kilo kontrolü sürecini fiziksel, mental ve psikolojik yönlerden destekler, hızlandırır.

 

Hep dediğim gibi pilates salata gibidir, herşeyin yanında iyi gider, lezzeti patlatır. Tek başına da öğün yerine geçer. Ama siz salatayla doyar mısınız bilemem ;)

 

Bu hikayenin ana fikri: Salata iyidir! Bol yeşil, bol kalsiyum, vitamin, lif, mineral..

 

Sağlıkla..

Eda Özdoğan

İlgili Yazılar

Aletli Pilates Mi, Mat Pilates Mi?
Aletli Pilates Mi, Mat Pilates Mi?